Bidden is een universeel menselijk fenomeen. Het kan aan tijd of plaats gebonden zijn, is soms in riten vastgelegd en streng gereguleerd, of wordt op persoonlijke titel geïmproviseerd. Het wordt hardop of in stilte uitgesproken, aan de hand van heilige teksten, verfijnde poëzie of van herhaalde formules in mantra, litanie of rozenkrans. Of het kristalliseert zich in stille contemplatie. Gesproken, gezongen, gedanst, gedacht - extatisch of ingetogen - in al zijn vormen is bidden altijd reiken naar het uiterste.

In IDENTITIES - Religion portretteren wij een aantal ‘nieuwe’ Nederlanders, mensen met een migratieachtergrond die in Nederland wonen. Hoe geven zij vorm aan het gebed? Wat betekent dit voor hen? Wat is het verhaal achter hun gebed (ritueel, dans, gezang, contemplatie)? In hoeverre houden zij zich vast aan oude gebruiken en rituelen uit hun land van herkomst? En welke invloed heeft het leven in Nederland op hun (religieuze) identiteit? Daarnaast portretteren wij ook ‘oude’ Nederlanders, mensen die juist door hun reizen en het contact met den vreemde met andere vormen van ‘bidden’ in aanraking zijn gekomen.


Beeld


Speellijst

Gepland

20 - 22 september 2019: Musica Sacra festival / Maastricht
13 oktober 2019: Amuses / Maastricht
13 - 14 december 2019: Museum Perron Oost & IISG / Amsterdam


IDENTITIES - Religion is een productie van Studio Take Twee. Onze dank gaat uit naar alle geportretteerden: Hub, Joany, Leon en Saima. Mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van: