In Nederland leven op dit moment meer dan 150 nationaliteiten, mensen die zweven tussen identiteiten - woonachtig in Nederland, maar met een ander cultureel DNA. De diversiteit van onze samenleving is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Dus is het belangrijk te zoeken naar wat ons als mens met elkaar verbindt. En tegelijk oog te hebben voor wat ons uniek maakt en van elkaar onderscheidt. De stad als ‘huis van de toekomst’ is er een met bewoners van vele nationaliteiten. Voorwaarde voor een succesvol samenleven is dat we elkaars verhalen kennen, of hier in ieder geval open voor staan.

Portretten
IDENTITIES - Migration is een work in progress. In 2018 begon studio Take Twee met het portretteren en exposeren van bewoners uit Maastricht met een migratieachtergrond. Tegelijkertijd gaat Studio Take Twee on tour door Nederland en strijkt neer in steden als Heerlen, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam waar eveneens portretten worden gemaakt en geëxposeerd. Uiteindelijk komen alle portretten begin 2021 samen in een grote museale installatie.

Theatervoorstelling ‘Huis van de Toekomst’
Studio Take Twee heeft in samenwerking met theatermaker en acteur Joost Horward onder de titel ‘Huis van de Toekomst een Kammerspiel met tekst, video en muziek gemaakt. De voorstelling is opgebouwd uit twee (tijds)lagen, met als rode draad de beweging, ergens proberen te komen, maar ook achterlaten. De nadruk ligt op het bouwen van een toekomst, terwijl het verleden in de achterbak ligt.

Branka ontvluchtte met haar zoon Branko voormalig Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog. Ruim 20 jaar later maakt zij de reis terug naar haar oude huis in Kroatië. Het is het verhaal over hoe iemand opgenomen wordt in het weefsel van een nieuwe samenleving, waardoor het na vele jaren mogelijk is om ook het oude huis weer een plek te geven. Tegelijkertijd maken we kennis met drie jonge vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan die onlangs een verblijfstatus hebben gekregen. Zij staan aan het begin van de reis die Branka 23 jaar geleden maakte. De uitdaging om een nieuw ‘huis’ te bouwen nadat zij alles hebben moeten achterlaten.


Beeld


Speellijst

Geweest

6 - 7 september 2019: PAS festival / Maastricht
7 september 2019:
Privé presentatie voor Taskforce Fashion / Maastricht
1 september 2019:
Voorstelling ‘Huis van de toekomst’ / Maastricht
24 - 25 augustus 2019:
Uitmarkt i.s.m. Museum Perron Oost / Amsterdam
13 januari - 30 mei 2019:
Pop-Up Migratie Museum / Heerlen
29 mei 2019: Privé presentatie voor burgemeester Heerlen Emile Roemer
28 april 2019: Privé presentatie voor Eurocommissaris Frans Timmermans
21 - 24 februari 2019:
Docfeed Documentary Festival / Eindhoven
14 januari 2019: Privé voorstelling voor CIMM Maastricht
28 - 30 september 2018: Docfest Documentary Film Festival / Maastricht

Gepland

13 oktober 2019: Amuses / Maastricht
13 - 14
december 2019: Museum Perron Oost & IISG / Amsterdam


IDENTITIES - Migration is een project van Studio Take Twee (audiovisueel kunstenaars Eric Meyer & Rick Alberigs) in samenwerking met diverse partners in deelnemende gemeenten. Onze dank gaat uit naar alle geportretteerden: Abakoula, Anu, Hanan, Haroon, Julian, Kamanzi, Lamin, Nasrin, Nina, Saida, Saima en Thaer. Naar Joost Horward en Branka Popovic voor het mede-vormgeven van de theatervoorstelling ‘Huis van de Toekomst’. IDENTITIES - Migration is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van: